Balanced plans:

Brainport Avenue is een cruciale schakel in het rijkswegennet en in de bereikbaarheid van de nationale Mainports. Brainport Avenue verbindt vier snelwegen in zes richtingen: Rotterdam (A58), Amsterdam-Maastricht/Aken (A2), Nijmegen (A50) en Antwerpen-Venlo/Ruhrgebied (A67). Deze snelwegen komen samen rond Eindhoven. Deze randweg beslaat 25 kilometer snelweg en randwegen (N2).

De gebiedsontwikkeling ligt aan weerszijden van de randweg:

  • 1.100 hectare bedrijventerrein;
  • 1.140 hectare robuust groen- en recreatiegebied, waarvan 700 hectare nationaal landschap;
  • 325 hectare campuslandschap nu, 465 hectare straks;
  • Ruim 100 hightech bedrijven waarvan veel internationaal toonaangevend;
  • Ruim 7.500 beta-studenten aan de Technische Universiteit Eindhoven (TuE), HBO en MBO instellingen;

Naast de snelweg worden de locaties aan Brainport Avenue ontsloten door een net van Hoogwaardig Openbaar Vervoer buslijnen en de ‘slowlane’ (in aanleg). De HOV-lijn tussen NS-station en Eindhoven Airport ligt er al. Een tweede lijn naar de Hightech Campus wordt nu aangelegd.
Eindhoven Airport borgt internationale bereikbaarheid (41 bestemmingen) samen met intercitystation Eindhoven CS. In de toekomst krijgt dit station 'spoorboekjeloos rijden: elke 10 minuten vertrekt een trein richting randstad en sluit aan op het HSL netwerk.

Brainport Avenue heeft van het Rijk 75 miljoen euro ontvangen om de gebiedsontwikkeling te faciliteren. Dit geld  is geoormerkt voor de volgende onderdelen:

  • 15 miljoen voor een nieuwe aansluiting op de A2 (Eindhoven Airport/ Brainport Innovatie Campus)
  • 15 miljoen voor een nieuwe aansluiting op de A67 (Veldhoven West/ De Run/ ASML)
  • 25 miljoen voor een Parkplateau (groene verbinding stad – Brainport Innovatie Campus - nationaal landschap ’t Groene Woud)
  • 9,5 miljoen voor de slowlane (langzaam verkeersroute parallel aan de snelweg ter ontsluiting van de bedrijventerreinen)
  • 10,5 miljoen voor opwaardering van bedrijventerrein De Run en Kempenbaan.

Brainport Avenue is een gebiedsontwikkeling van vijf gemeenten: Best, Eindhoven, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre. Het programmabureau Brainport Avenue ondersteunt deze samenwerking en bewaakt het programma (welk type bedrijf of welke maatregel op welke plek?) en de kwaliteit (welke uitstraling op welke plek?). De gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de (bedrijven)terreinen en maatregelen.

lees meer »
Plan 1 Brainport Industries Campus
Plan 2 Health Technology Park
Plan 3 High Tech Campus Eindhoven
×
×

Blijf op de hoogte!


Velden met een asterisk (*) zijn verplicht.